Søgte nærhed og sammenhæng

praest03

Henriette Heide-Jørgensen indfriede drømmen om at komme tilbage til Sydslesvig

Af Peter Hansen

Sognepræst Henriette Heide-Jørgensen er en af de nyansatte danske præster syd for grænsen.

Hun tiltrådte i vinter som præst for de danske menigheder i Husum og Frederiksstad. Husum er et af de få steder på vestkysten, hvor den danske menighed har egen kirke. I Frederiksstad bruger de danske menonitterkirken til kirkelige handlinger.

Egentlig er det lidt af en tilsnigelse at kalde hende for nyansat præst, for faktisk er der tale om en genansættelse.

Henriette Heide var nemlig dansk præst i Sønder Brarup i 1990’erne. Vendte tilbage til Danmark i 1996 og var sognepræst i på Fyn og på Als og siden psykiatri-og fængselspræst.

– En tid lang var det på grund af børnene ikke så lige til at flytte herned igen, men lyst til det havde jeg faktisk næsten hele tiden, siger hun.

Særlige værdier syd for grænsen

For et præsteembede i Sydslesvig rummer værdier, det kan knibe at finde i Danmark, mener hun.

– Menighederne er mindre, man er tæt på hinanden og kender hinanden, siger præsten.

Men også den nære sammenhæng med mindretallets foreninger og institutioner gør det – mener hun – til noget helt særligt at være præst i det danske mindretal.

– Vores eksistens er vævet sammen, og vi er alle kulturbærere, værdibærere, siger Henriette Heide Jørgensen.

Ganske vist er Folkekirken i Danmark også bærer af kultur og traditioner, men på en anden måde end Dansk Kirke i Sydslesvig.

– Her får det en anden betydning fordi vi befinder os midt i en hel masse tysk, siger Henriette Heide-Jørgensen.

Selv udkanten er tæt på

Det er såvel nærheden i de mindre menigheder, som det nære samarbejde med SSF, SSW, skoler og børnehaver, der gør det til noget særligt at være danske præst netop her.

Da Henriette Heide-Jørgensen og hendes mand blev enige om igen at søge mod Sydslesvig, var der flere ledige præstestillinger i spil.

Også nogle i Flensborg, som i første omgang nok stod højere på ønskelisten. For man skal bo i Sydslesvig for at være dansk præst i Sydslesvig, og manden arbejder stadig i Sønderborg.

Men efter at have besøgt de to mindre menigheder på vestkysten, var der ingen tvivl om, at det var her, det skulle være.

– Og der er altså kun tre kvarter til grænsen fra Husum, siger Henriette Heide-Jørgensen.

Sydslesvig er dog Tyskland

Men der er forskel på at bo i Sydslesvig og i Danmark, gør hun klart.

– Selv om der forkyndes på dansk, er man nødt til at kunne begå sig nogenlunde på tysk – eller være klar til at lære det, siger Henriette Heide Jørgensen.

Og hun har også – igen – bemærket forskellen i omgangsformer. Man siger De og Hr. og Fru og giver hånd og er formelle. Selv blandt naboer.

– Her er en anden høflighedskultur – grænsende til stivhed. Men den såvel som den danske afslappethed har hver sin charme, siger Henriette Heide-Jørgensen.

Et andet punkt hvor forskellen på Danmark og Tyskland er markant – og som ikke var der i 90’erne – er posten.

– Her får man papirpost næsten dagligt. Det er jo nærmest afskaffet i Danmark, siger Henriette Heide-Jørgensen.

Men det at virke i det danske midt i en masse tysk, og samtidig bo forholdsvis nær ved grænsen, giver – mener hun – nogle unikke muligheder.

– Man kan nyde godt af begge kulturer, når man bor og arbejder som dansk præst i Tyskland, siger Henriette Heide-Jørgensen.

Kilde: SYDSLESVIG Magasin April 2020 (gengivet med venlig tilladelse)

Rul til toppen